fredag 1 maj 2009

Monsanto - En genmanipulerad värld...


När ska naturen få tolkningsföreträde? Jag är nog inte den enda som känner mig bekymrad över genmanipulerad mat. Dokument utifrån visade förra året en fransk dokumentär Monsantos värld.

Dokumentären Monsantos värld handlar om det multinationella storföretaget Monsanto; företaget som har skapat några av historiens giftigaste produkter som PCB och Agent Orange. Monsanto är idag världsledande på genmanipulerad mat och håller i tysthet på att ta patent på en stor del av jordens grödor. Mellan 1995 och 2005 köpte Monsanto upp ett 50-tal utsädesföretag världen över. Många oroar sig för att dessa uppköp ska leda till att icke-genförändrade grödor på sikt kommer att försvinna. I dag kontrollerar Monsanto i princip allt bomullsutsäde i Indien. Det ökar deras möjlighet att få sälja det genförändrade utsädet som är fyra gånger dyrare än det konventionella. För att ha råd med det tvingas bönderna låna pengar, ofta till ockerräntor. Om sen skörden slår fel innebär det en katastrof. På sin hemsida presenterar sig Monsanto som ett jordbruksföretag, vars syfte är att hjälpa bönder att producera hälsosammare livsmedel samtidigt som jordbrukets miljöpåverkan minskas. Men vad finns det för risker med genmodifierade grödor? Vad säger forskarna? Och vad säger Vandana Shiva, fysikern som fått det alternativa Nobelpriset och som står bakom boken "Självmordsfrön".Fransk dokumentär från 2008 av journalisten Marie-Monigue Robin. (Källa SVT)


Jag störs av tanken på:
- att merparten av forskningen som har gjorts de senaste tio åren vad gäller risken för skador på människa, djur och miljö har gjorts av samma bioteknikföretag som säljer genmodifierade grödor.
- kedjereaktionerna i miljön när eko-systemet rubbas.
- att odlingen av GMO-grödor ökar kemikalieberoendet
- att vissa grödor, som till exempel soja eller raps, har manipulerats för att tåla bekämpnings-medel som tar död på ogräs.
- att GMO-odlingar smittar vanliga odlingar

För att riktigt dra åt skruven några extra varv, Monsantos patentgrödor självsprider sig till andra åkrar och då är bioteknikjätten snabbt där med krav på licenspengar!

Om vi sedan går från grödor till grisar. Monsanto vill gå vidare och ta patent på grisen...

Monsantos grispatent lämnades in till WIPO, World Intellectual Property Organisation, i Geneve i februari 2006. Företaget ber om patenträttigheter för gris-uppfödning i mer än 160 länder. Om patentet ges kommer Monsanto att kunna hindra bönder från att avla grisar med speciella egenskaper och efter bestämda avlingsmetoder. Det kommer också att kunna tvinga bönderna att betala en licensavgift till Monsanto. Patentet omfattar både konventionella metoder för gris-uppfödning och naturligt förekommande genetiska variationer som får grisar att växa snabbare. Monsanto vill komma in på den växande köttproduktions-marknaden med hänvisning till att de vill förbättra metoderna för grisuppfödning. Företaget hävdar att patenten skyndar på uppfödningen och sägs åstadkomma högre vinster för uppfödarna. Men grisarna och deras avkomma måste patenteras och royalty betalas till Monsanto. Om det här patentet ges kommer Monsanto i stor utsträckning att kunna kontrollera den normala uppfödningen av grisar, utan någon som helst riktig uppfinning bakom. (Källa Greenpeace)


Det är människans obetänksamma inblandning och påverkan som har lett till de problem vi har i naturen. "Existerande levande organismer, som växter och djur och deras gener är ingens uppfinning och borde därför aldrig kunna patenteras."
Det har väl inte undgått många att någon gång bläddra i ex. böckerna "Ett barn blir till" eller "Livet" (Lennart Nilsson) och förundrats över bilderna OCH naturens genialiska sätt att att bygga ihop ett komlext system. Så jag är ledsen, men det kommer att bli svårt för att inte säga omöjligt att övertyga mig om att det INTE skulle innebära följdverkningar att genmanipulera i detta komplext genialiskt vackra och ofattbara byggnadsverk som bildar vårt ekologiska system.
Hands Off!!





2 kommentarer:

Grodan sa...

Hej vännen! Skrev svar på din kommentar inne hos mig. Hehe, ja det var nog fel svar jag gav dig där.. trodde Monsanto var FÖR att behålla vår miljö och natur. Morgon trött eller något:)
Det som händer i vår miljö är skrämmande. Jag vet när jag bodde på en bondgård så användes mycket gifter, bonden som bodde bredvid var en ekologisk bondgård och konflikterna var konstanta i och med spridningen av giften.
Undrar hur vår värld kommer att se ut i framtiden om si sådär 10 år?
Varken ekosystemet eller våra jordar hinner återhämta sig. Hmmm, bra inlägg.
Tänk förr, när de odlade spannmål, det gick ju bra utan gifter, visst fanns det oår, då grödorna inte ville växa, men jag ser det som att jorden återhämtade sig det året. Vi har sugit ur all näring ur jordarna och för att klara av efterfrågan så används alla dessa gifter Spokey. Det finns bra ekologiska gårdar, men EU:s höga avgifter tar stryk. Bönderna har inte råd att ha det ekologiskt.
Återkommer med lite mer tankar senare...
Kramar om

Ulrika sa...

Hej vännen, nej riktigt fel hade du inte :)Monsanto utger sig för att vara för miljön och vara aktiva på miljöområdet (kan man se på deras sida. Men, som du ser finns det en massa luckor i deras resonemang om jag uttrycker mig milt... Först säljer dom "fröerna" dessa grödor är manipulerade att tåla deras bekämpningsmedel Roundup. Och deras bekämpningsmedel är inte ett dugg djävla farligt enl deras forskn...
Ja, naturen är finurligt uppbyggd och oår hade säker sin uppgift att fylla. Men människan är där o petar i ALLT
Kramar