fredag 22 maj 2009

Ingen yrkesgrupp är fredad från idioter

Ja, jag vet...Old news! Men det känns extra angeläget nu när en del av dessa använder sig av snuskig retorik på Internet. Slår blå duster i ögonen på folk med deras skenmanövrar kallade ärliga avsikter såsom "sanningen", "rättssäkerhet", "missbruk av ställning" o.s.v. Alla dessa ord som talar till människors känsla för RÄTT och FEL, men inte alla ser igenom dubbelretoriken tyvärr - inte alla läser vad som verkligen står.

Men det klart - vem kan tro att representationen av idioter är helt blind för huruvida det är ett intellektuellt yrke eller inte. Jag hänvisar så klart till den snuskiga debatten som förs på vissa journalisters bloggar och handlar om den lilla pojken jag nämnt i tidigare inlägg.

Jag är ledsen men det går inte att vara realistisk och samtidigt anse att den intellektuella världen är befriad från idioter. Dom finns där bland läkare, författare, forskare, journalister...dom finns överallt.

Allt blir mycket mer komplicerat när man inser att det finns bra och dålig forskning, läkare, journalister... för vad ska man tro?

Hos vissa kommer en person med kontroversiell - eller rättare sagt - mindre nogräknad åsikt undan genom att köra lite name-dropping. Nämn en studie, en forskares namn i en artikel och du är hemma. Dom blå dusterna visste var dom tog...För många orkar inte ta sig igenom en forskningsrapport INNAN man tycker eller innan man skriver sin kommentar, tyvärr.

Kör sedan lite frisim med egna tolkningar, slira runt lite i snoret genom att hänvisa till statistik (utan att länka förståss).

Se där, du har nu blivit en fanbärare av "sanningen", "rättssäkerheten" och bekämpar de som "missbrukar sin ställning".

Men jag är ledsen, jag måste säga det åter igen...Ingen yrkesgrupp är fredad från idioter!

Forskning anses idag som det högsta av det allra högsta. Creme de la Creme! Hänvisar man till en forskning tystnar alla i ett hänfört aaahhhww. Finns inget ytterligare att säga - överbevisad för sanningen finns i en skrift, ofta en väldigt torr skrift full med hänvisningar/referensmaterial - få förunnat det tålamod det tar för att gå igenom på ett betryggande sätt. Har man då tagit sig tid att gå igenom materialet vill man dessutom gå vidare med att få en historik på dessa intellektuella, förstå metodiken.....ja, listan kan göras lång.

Har du nu varit så duktig och gjort detta omfattande arbete och kommer till en del ifrågasättande slutsatser så kommer då så klart "peer review" - som betyder att rapporten granskats av likar och därav ska anses ha någon form av kvalitetsstämpel.

Detta ord dänger man då till med när någon IFRÅGASÄTTER forskning man hänvisar till. Peer review täpper oftast till truten på uppstudsiga ifrågasättare.

Ledsen att tillhöra de som inte anser saken slutdiskuterad för det. För även peer review har sina blind spots tyvärr - kallas karriärhunger, åsiktsgynnande och andra mindre smickrande mänskliga faktorer.

Ok, ok! Jag vet, den mesta forskning som utförs är bra forskning. Men för den sakens skull ska man INTE svälja all forskning med bete agn och allt.

För som jag sagt tidigare...Det finns INGEN idiotsäkrad yrkesgrupp!! Inte ens bland "bloggande journalister"!



12 kommentarer:

Anonym sa...

Du har rätt!
Det finns inte en enda yrkesgrupp som är befriad från idioter.
Jag trodde naivt att författare var en yrkesgrupp med lite större integritet än genomsnittet. Jag har alltid sett upp till mina favoriter och trott att det fanns mer än skrivartalangen...
Gissa om jag har blivit besviken!!!

Näe... de finna överallt.

Gillar dina inlägg vännen. Du tänker till och du får oss att tänka till.

Var rädd om dig och ha en god natt min vän!

Varma kramar!

Ulrika sa...

Det är alldeles för många som säger "ja tack" och "amen" så fort någon uttalar sig och tillhör en viss yrkesgrupp. men idioterna finns överallt...
tack vännen
kramar

Anonym sa...

Gud så bra skrivet. Precis så är det. Har ofta tänkt på att jag finner det lite patetiskt det här med att vuxna människor tapapr all sans och vett inför ett papper skrivet av någon med titel. Det ska inte mycket till om vi är så lättlurade för att blåsa oss rakt av. Det gäller ju att förhålla sig vuxet kritiskt till all forskning, eftersom ingen yrkesgrupp är fredad från idioter. Jag upplever dig som oerhört klarsynt, och är alltid nyfiken på att läsa dina inlägg... Tänk vilka guldkorn man kan hitta i bloggvärlden. : )
Kram/ Erica

Anonym sa...

Ja du har rätt. Idioter finns överallt även inom gruppen forskare.
Och de kan ställa till ett rent elände för folk.
Jag tänker närmast på PAS som uppfanns av Gardner, som påstod att det finns positiva sidor inom pedofili.



Ha en bra dag.

Kram.

Ulrika sa...

Tack Erica!! :)
Men visst är det så att folk slutar fungera så fort en forskningsrapport slängs upp på bordet. Tycker att det är fascinerande hur de sk "lärde" kan påverka. Hoppas fler och fler tar sig en funderare över den fullständiga avsaknaden av, som du säger - kritiskt tänkande!

Blir så själaglad över dina vänliga ord - är det samma Erica vars suveräna kommentarer jag sett hos MW o. MB bla?
Kramar

Ulrika sa...

Tack Anonym!!
Jadu, PAS är vad jag förstår ett helt eget kapitel... Teorin eller vad man ska kalla det bygger på vad det verkar, sankmark...Och att sen saluföra det som det görs är förödande...

Kramar på dig

Codliver sa...

Hej igen.
Den där Anonym som skrev om PAS, det var jag.
Jag prickade i fel, när jag skulle skicka.

Kram
Codliver

Ulrika sa...

Vad busigt av dig Codliver :)
Kram på dig

Anonym sa...

Finns inga fredade yrkesgrup. Okej, om de inte består av robotar. Många drivs av sina egna intressen. Jag hade ett jobb där vi skulle hjälpa människor. En av kollegorna hjälpte sig själv istället. POlisen kom och hämta henne. Hon var den där präktiga "paragrafryttaren" med knytblus. Alltid korrekt! Men den värsta skurken. Sen har ma ju sätt en och annan maktmissbrukare man ge en verbal örfil då de inte förstår något annat. Har själv fått verbala bitchslappar för att jag varit för snäll. Det är inte heller bra. Inte i mitt jobb.

Fast något som skrämmer oerhört är att journalister och författare som inte tål kritik ´börjar ge sig på sina läsare måste väl vara något nytt? Att gå i svaromål är ju en sak. Men att börja hota dem med att om du inte slutar skriva dumma saker om mig så kommer det och det hända. "Jag har nämmligen makt att göra det" var det en som mejlade mig.

Tänk om sånt kom fram. Då skulle hon nog vara rätt rökt. Jag bad föresten en polis titta på det. Ville veta om det var något att anmäla eller inte. Har inte fått något svar. Så det hamnade väl i soporna. Men obehagligt är det.

Jag tittade in här efter jag varit hos marina. Ville bara tacka er för att ni finns underbara grodan och ulrika. Jag hoppas ni förstår vad ert stöd betyder. Bara vetskapen om att ni finns där värmer djupt. Ni ger mig styrka och inspiration. Det ska gudarna veta att jag behöver just nu. Ville bara säga det. Tusen tack och varma kramar mw

Anonym sa...

Såg inte codeliver och erica. Menar er också. Underbara mäniskor. Härligt att ni finns..
kram

Ulrika sa...

MW, Håller med dig.
Jag undrar vilka som håller på med maktmissbruk... Samtidigt som man inte vill göda diskussionen så känns det så nesligt att den bara blir värre o värre...
Ja usch - vi dumma människor...
Var rädd om dig vännen och tack för att du finns!

Det finns ingen som helst tvivel om var dina sympatier ligger nämligen hos barnen. :)

Kramar om och skickar styrka. Du saknas här...
Ulrika

Anonym sa...

Ulrika: Tack du, och japp, det är samma Erica. Kram!

Anonym: Tack! Och stor kram till dig med!