måndag 13 juli 2009

Grooming - hur kommer lagen att fungera?

Läste i Expressen artikeln om vår nya lagstiftning mot grooming som trädde ikraft den 1 Juli i år.

I artikeln presenteras en chatt-slinga där en man med nicket "Cuughar" chattar med "Sofie". Cuughar har övergått från att vara vänlig till att bli hotfull och rå i sina kommentarer, han har redan etablerat sin kontakt (groomat) och nu gått över till att få som han vill genom att kartlägga sina offer och komma med hot.

En rapport som Brottsförebyggande rådet, Brå, gjort visar att nästan hälften - 48 procent - av 15-åriga flickor i Sverige fått sexuella förslag från vuxna. I stort sett alla närmanden har gjorts på nätet.Hur många som män som dammsuger internet efter sårbara ungdomar är oklart. Mats Andersson driver företaget Netscan och har själv bildat sig en uppfattning. Genom att utge sig för att vara ett barn har han kontaktats av 1 500 män som kommit med sexuella förslag.- Jag har bland annat blivit kontaktad av en konfirmationspräst och en journalist, säger han.

Så här ser baksidan ut på Internet - När ska vi börja ta ansvar? Har Piratpartiet något förslag för att komma åt detta? Eller det kanske inte går hand-i-hand med deras politikvilkendennuär. Visst vi har en lag mot detta - en oprövad lag bör tilläggas - men är det verkligen så att vi kan låta det vara med det? Kan vi luta oss tillbaka nu i förvissningen om att - jaja ungar kommer att drabbas MEN vi har en lag och självklart får myndigheterna gå in och rota i vårt internet om det skett något brott - är det så vi vill ha det?

Visst, föräldrarna har här en enorm uppgift i att informera och hålla koll på vad barnen gör på Internet. Men när det har hänt är det på något sätt försent - någon har redan blivit drabbad. För mig är det obegripligt, samhället ska väl verka brottsförebyggande och inte vänta tills något hänt. Så återigen - jag vill ha hårdare tag på Internet! Det är inte värt det, barnen ska inte behöva lida.

I artikeln tar man upp att lagen är ny och att man inte vet hur verkningsfull den kommer att vara. Men man hoppas iom att lagen har kommit ska detta verka avskräckande! Ha!! Avskräckande - dom där slemhögarna är så slipade på sitt att dom kallt beräknar riskerna med att åka fast.

Det är i såna här lägen det borde finnas möjligheter för polisen att arbeta lite mer proaktivt, om dom kunde göra som Mats Andersson hade 1500 slemhögar suttit inför skranket.

6 kommentarer:

Kjell-Åke Bjurkvist sa...

Hej på dig bloggvän:-)

Ja du vad skapar nu pirat bay genom att erbjuda total annonymitet gällandes ip-adresser, vems intresse gagnar det?

Hur mycken mer övergreppsbilder kommer spridas?
det är för djävligt att våra politiker inte agerar hårdare eller, är dom styrda av peddolobbyn? Usch å tvi :(

Ha det gott å keep on ;-)

Ulrika sa...

Hej påre :)

Visst e det strålande. Men jag tror (eller hoppas) att det kommer att ske något för det här är ohållbart. Politikerna är knappast syrda av peddolobbyn, men det olyckliga är att diskussionen har gällt fildelning - i bemärkelsen av musik, böcker, filmer etc - sånt som "massan" kan relatera till. Men det har aldrig varit någon motvikt till detta trams.

Ticketack!
Ulrika

Marina sa...

Ett mycket viktigt inlägg!
Barns utsatthet på nätet måste tas på mycket större allvar.
Många verkar tro att de kan luta sig tillbaka nu och lita på att lagen skyddar våra barn.
Faktum är att en lag aldrig är bättre än de jurister som tolkar/misstolkar den.

Våra politiker måste på allvar ta itu med problemet. De småsummor de skjuter till här och var räcker inte till. De måste satsa rejält så att säkerheten kommer ikapp utvecklingen. De småpengar som satsas täpper inte ens till de allra minsta hålen.
Det är som att plåstra om cancer.

Allt för många verkar se nätet som en "fristad" där de kan släppa alla spärrar och göra det de inte skulle våga IRL. De fattar inte att det de gör är IRL för de som drabbas.

Mer pengar från politikerna och större befogenheter till den kår som skall skydda oss alla.
Dessutom måste DataInspektionen få ett rejält lyft så att de kan utföra det arbete de är tillsatt att utföra.

Kram Marina

Ulrika sa...

Marina, amen!
Kram

HDR-fotografen sa...

Efter Peter Sundes uttalande i våras kommer nog inga pedofiler som vill vara anonyma använda Ipredator.

Ulrika sa...

HDR-fotografen, Sorry, vet inte vilket uttalande du pratar om.
Ulrika