onsdag 5 augusti 2009

Dåliga chefer skall ut i arbetslöshet

Dåliga chefer som avlönas med skattemedel skall ut i arbetslöshet!

När ska man ta tag i denna kringflyttande cirkus av undermåliga chefer? Irritationen aktualiseras nu med anledning av Marianne Samuelssons laddning i det blå skåpet. Jättebra att Mats Odell "sparkade" Samuelsson från landshövdingsposten, men varför gör man inte som man gör med vanliga anställda som misskött sitt arbete - ger henne foten!

Av någon anledning så finner man att det är ok att fortsätta nyttja skattemedel till att avlöna undermåliga chefer som fått kicken. Det finns väl ingen annan som åtnjuter den typen av anställningsskydd? Med skattemedel "flyttar man runt" chefer som misslyckats på tidigare poster - har dom tur så går dom vidare till ett annat chefsjobb, har dom "otur" hamnar dom på "elefantkyrkogården".

Marianne Samuelsson landar dock ganska mjukt. I likhKiet med andra höga statschefer är hennes anställningstrygghet mycket god. Det dryga året fram till pensioneringen tillbringas på elefantkyrkogården på regeringskansliet.

Går dom vidare till andra chefsjobb så har dom ett par-tre år innan mönstret bryter igenom och blir synligt igen. Men då väntas säkert andra möjligheter - man skapar jobb/en tjänst och "löser" frågan. Låt dessa höga befattningshavare gå ut i arbetslöshet som så många andra som mist sitt jobb av olika anledningar. Vi måste även där se till att vi är "lika inför lagen".
Tillägg 6 augusti:
Kika in på SvD som skriver om detta idag. Hoppas det här får så pass mycket uppmärksamhet så att det blir någon form av ändring.

6 kommentarer:

Erik Rodenborg sa...

Instämmer!!!!

Ulrika sa...

Kira/Erik, Visst är det märkligt att det är så här!
Ulrika

Tristan sa...

Ulrika, det är motsägelsefullt nog både märkligt och rationellt samtidigt.

Den "politiska adeln", oavsett partifärg, skyddar varandra i den ekonomiska verkligheten. Visst snor man gärna den politiska makten från motståndarpartiet. Men när det gäller att fördela andra förmåner så är man "rättvis", för vad händer den dagen väljarna byter regering? - Ja, då gäller det att ha vänner i "fiendepartiet".

Ulrika sa...

Tristan, märkligt och rationellt är vad det är. Men jag har så svårt att se detta som pågår och har pågått förmodligen sen tidernas begynnelse.
Man kanske inte tänker så mycket på det när tiderna är goda men det sticker i ögonen än mer i dessa tider.
Ulrika

Tristan sa...

Ulrika

Det är ju en form av vänskapskorruption eller intressejäv/delikatessjäv, som det handlar om.

Och jag tror liksom du att sådan alltid har funnits och alltid kommer att finnas.

Samtidigt tror jag att den ökande medborgarjournalistiken, så länge Internet förblir relativt fritt, kan minska viss korruption inom myndigheter.

Men den kommer nog inte att påverka hur toppolitikerna beslutar om sina egna arvoden och förmåner.

Medborgarnas vapen blir att genom demokratiska val, avsätta de "giriga", opportunistiska politikerna.

Men man kan ju inte garantera att de nyvalda politikerna inte också är opportunister och fortsätter traditionen med att gynna sig själv och sina politiska vänner.

Ulrika sa...

Tristan, det utgör säker en form av handelsvara vilket kan vara behjälpligt för att nå vissa överenskommelser... Kanske är lite för konspiratorisk.
Men härom dagen meddelades att man skulle "tillsätta en utredning" (lite lustigt i sammanhanget) för att se över möjligheterna att ändra/kringå denna anställningstrygghet. Få se hur det blir med det...
Ulrika