fredag 13 mars 2009

Politisk ideologi - En utopi?

Börjar de politiska ideologierna att bli en utopi? Har samhället och individen utvecklats till att bli en bunt "otrogna prenumeranter" eller måhända ett gäng "oförskräckta lösnummerköpare"? Börjar väljaren av idag bli mer och mer kräsna över vad det är i paketet vi köper, eller är det komplexiteten i samhället och världen som gör det svårare och svårare att göra ett val som till fullo tillgodoser väljarens intresseområden?


-------------------------------------------------------------------------------------------------


Kommer de traditionella sinnebilderna av politiska förkämpar långsamt att raderas ut?


Högtravande moderater i kostym kliver ner från hästen, blir mer folkliga och gnuggar sina stickiga tröjärmsklädda armbågar med kreti och pleti. Känner ruelse efter genomförda reformer, styr folket med en fast hand beklädd med handske gjord av mjuk sämsskinnsimitation.


Lager-på-lager klädda vänsteranhängare som står och skriker ut sina slagord på barrikaderna har långsamt börjat finna sig i att stänga in sig i en snygg byxdress av senaste modell och lydigt vänta på sin tur i de traditionella mötesrummen. Växelpengarna har bytts ut till sedlar och vem vet, kanske även en fin portfölj med välplacerade aktier i en humaniserad marknad.


De hemvävda socialdemokraterna med doften av gårdagens bullbak förtfarande i kläderna vässar armbågarna och njuter av det egna ägandet i en fin bostadsrätt. Armbågarna kilas stundom in i den behövande massan som försöker stryka statlig subventionerad salva på det förra blåmärket.


Kvar har vi kristdemokraterna och miljöpartisterna.


Kristdemokraterna byter ut psalmmusiken mot rocklåtar med tvetydigt innehåll, tar ner de traditionellt utformade bibliska illustrationerna från mötesrummets väggar för att ersättas med bibliska tags. Det heliga korset i lobbyn byts ut till ett mer tidsenligt utförande, ett bling i rosa strass.


Miljöpartisterna revalverar utsläppsrätterna så att fler miljöfarligheter kan utföras på en och samma rätt. Och förresten, ett väldoftande filter för bensinslukande humrar kan vara acceptabelt för att miljöklassas. Filtret finns i blom- och skogsdoftutförande. tillgängligt i anslutning till samtliga biltullar.


-------------------------------------------------------------------------------------------------


Kommer de trogna väljarna att fortsätta att minska i antal? Kommer det att bli svårare och svårare för partier att utforma sin ideologi? En ideologi som är tillräckligt bred för att locka tillräckligt många väljare tillräckligt länge? Eller kommer vi väljare rent utav bli "politiska shoppare", där vi tilldelas x antal andelar att "handla" för?


Olika modeller på "skatteintäkts-frågor" samt "utgifts-frågor" konkretiseras och presenteras som förslag, vi loggar in i lokalen och hämtar vår "blip" (streckkodsläsare) och börjar välja. - Ja till förslag "miljö A" Blip! - Ja till förslag "skattehöjning område C" Blip! - Ja till förslag "skattesänkning område X" Blip!...Varning! Utcheckning tillåts ej! Diskrepans råder mellan utgifts- och intäktsposter! Vänligen ta ditt sammhälleliga ansvar och välj ett korresponderande intäkts-förslag!


Kommer vår eventuella irritation över telefonförsäljare kännas som en sommarbris jämfört med de ständigt dörrknackande sakfrågs-lobbyisterna?


Kommer dagens politiker att bli morgondagens lobbyister, eller hellre sakfrågsförespråkare?


Kommer dagens ministrar att bli morgondagens förvaltare av folkets val, eller är de redan det? ;)


Vad kommer vi att säga i framtiden? Tänk, det var bättre förr när vi var trogna prenumeranter på vårt parti! Eller. Tänk, det var bättre förr när vi kunde vara trogna prenumeranter!


Demokrati är vackert. Men är demokratin statisk eller dynamisk? Kan demokrati bli ännu mera demokratisk, och i så fall hur?


Det här inlägget är skrivet med en allvarligt menad frågeställning men illustrerad med glimten i ögat. Inlägget är därmed inte ämnat att spegla min egen (nuvarande) politiska preferens. Ej heller besitter jag några insidertips om partiernas politiska utveckling :). Innehar ej ett enda poäng i stadsvetenskap, vilket förmodligen är överflödsinformation. Jag är bara en "vanlig knegare" som är intresserad av de stora frågorna.


2 kommentarer:

Motherwitch sa...

Det var nog det mest poetiska inlägg jag någonsin läst om politik :-)

Bra skrivet.

Själv står jag i ett politiskt vägskäl, pendlar fram och tillbaka. Men det handlar för första gången om att "rösta och inte rösta". För vad är poängen?

Har aldrig kännt en sån politisk uppgivenhet och brist på engagemang som jag gör nu. Det är ju samma oavsett vem som regerar. Det är ju alltid den lilla människan som kommer ikläm för att de stora jättarna ska kunna sko sig. Hua..ryser över mina ord. Just såna ord jag själv brukar förakta..du vet..åh..vad synd det är om "oss" och så klankar man på politikerna istället för att engagera sig.

Men jag har nog blivit en "sån" själv :-)
mvh
http://blogg.aftonbladet.se/26822/

Ulrika sa...

Åh, välkommen. Du är den första som kommenterar, tack för orden :)

Visst är det jobbigt när man känner att det blir svårare och svårare att påverka. Eller blir man bara mer och mer desillusionerad?
Ulrika