fredag 3 juli 2009

Surfa lungt - eller kommer nätet att sluta som ett "dynghål"?

Regeringen har beslutat att stödja ett nationellt initiativ som heter Surfa lugnt. Socialminister Göran Hägglund och Kristina Axén Olin, ordförande Surfa lugnt skriver i Aftonbladet idag att

I den senaste undersökningen från statliga medierådet säger sig 14 procent av ungdomar mellan 9 och 16 år ha blivit mobbade på nätet. Andra undersökningar antyder att problemet troligen är ännu större.

Detta gör mig mörkrädd! 14 procent! Exklusive mörkertal! Ungar mobbar ungar, pedofiler lurar i den mörkaste av alla hålor, all möjlig filmsnuttar och bilder visas både här och där... Det är jättebra att regeringen tar det här beslutet och jag hoppas verkligen det är genuint och att det når fram, för vi måste agera!
Med risk för att leverera en moralkaka men jag tror att fortsätter det på det här viset så kommer Internet bli det värsta av alla avskrädeshål. En gränd ingen vill vistas i efter mörkrets inbrott.

Men man bortser från ett problem. Artikeln inleds med

Föräldrar och andra vuxna behövs i barnens liv. Det gäller inte bara i hemmet, i skolan och på fotbollsträningen utan också på internet. Därför har regeringen beslutat att stödja Surfa lugnt, ett nationellt initiativ som syftar till att stärka vuxnas roll och närvaro i den digitala världen.

Så sant, så sant. Men! Har dom sett vilka "goda" exempel många vuxna är när de befinner sig på nätet, arbetsplatsen och i det sociala livet? Det är riktigt vidrigt vad med mobbning, kränkningar och rent av hot vuxna människor häver ur sig i dessa sammanhang. De som "ostört" kunde sitta runt kaffebordet och häva ur sig allsköns skit om någon annan finns nu på nätet. Och helt plötsligt så blir spridningen enorm och hätskheten växer i takt med att omdömet försvinner.
Det är redan idag svårt, för att inte säga omöjligt att få rätsida på kränkningar som utspelar sig på ex arbetsplats, och det är ännu värre på nätet.
Nu tog jag bara upp en del i Surfa lugnt, nämligen mobbningen. Det finns så klart fler delar i deras arbete. Men jag tror att man måste komma åt problemet som helhet om vi vuxna ska ha någon trovärdighet ÖHT.
To learn how to walk the walk.

2 kommentarer:

Katharina sa...

Sant, så sant...

Anonym sa...

Jag har inte hängt med här riktigt.

Kraam/Pluppis